Select Page

Mobilnost na Siciliji

3. srečanje partnerskih šol projekta KeyComps

Rosolini, Sicilija, od 11. do 14. novembra 2015

V novembru nas je čakalo 3. srečanje partnerjev. Organizirala ga  je srednja šola iz majhnega mesta Rosolini, 1° Istituto Superiore Archimede, ki leži na jugovzhodu Sicilije. Udeležile so se ga štiri dijakinje 3. letnika gimnazije ter profesorici Erika Strmečki Kapel in koordinatorka projekta Katarina Gospodarič.

Za srečanje so dijakinje morale pripraviti predstavitev o delovanja šolskega parlamenta na šoli ter sodelovanju dijakov pri organiziranju šolskega življenja, predstaviti organizacijo in delovanje občine Postojna ter poročati o opravljenem intevjuju z županom občine Postojna, Igorjem Marentičem, o sodelovanju občine in šole. Učitelji pa smo pripravili predstavitev aktivnosti in ukrepov, ki jih izvajamo za zmanjševanje osipa na šoli.

Potovanje na Sicilijo se ni začelo najbolje, saj smo zaradi megle na letališču v Trevisu, prispele na letališče v Catanji pozno zvečer, z nekajurno zamudo. Nastanjene smo bile v majhen družinskem penzionu v središču mesta.

Prvi dan delovnega srečanja, smo si po uradnih pozdravih, najprej ogledali predstavitve dijakov, potem pa so se dijaki v delavnicah učili kako napisali peticijo. Medtem, smo se učitelji pogovarjali o opravljenih nalogah projekta in nadaljnih zadolžitvah. Na žalost, si zaradi pomanjkanja časa in nerodne organizacije, nismo predstavili, kako se na šolah borimo proti osipu. Sledilo je izvstno kosilo, ki so ga pripravili dijaki šole, saj na šoli izvajajo tudi program gostinstva. Po kosilu smo odšli v mestno hišo, kjer nas je pozdravil župan Rosolinija, potem pa imeli nočni ogled 20 km oddaljenega baročnega mesta Noto. Sledila je večerja z okušanjem različnih vrst pic, poskusili smo celo pico s praženim krompirčkom.

Petek je bil namenjen turističnim ogledom. Najprej nas je pot vodila do ribiške vasice Marzamemi ter nato do mesta Siracusa. Ogledali smo si starogrški amfiteater ter stari del mesta z utrdbo. Predvsem pa nas je razvajalo toplo in sončno vreme. Pogrešali smo le nekaj turističnega vodenja, saj nismo dobili veliko informacij o krajih, ki smo si jih ogledovali. Po povratku v Rosolini, smo srečanje zaključili z večerjo v tradicionalni restavraciji.

Sobota je bil dan za pot domov in zopet smo se vrnile polne novih izkušenj in zadovoljstva po druženju z našimi partnerji, s katerimi smo postali že dobri prijatelji.

Več slik

Katarina Gospodarič

DSC 0045


(Število obiskov: 42)
Dostopnost