Select Page

Dijakinje in dijak 3. letnika gimnazije smo se v soboto, 19. oktobra 2024, v okviru naravoslovnega ITS-a udeležili tradicionalnega pohoda Europe Donne po Vidinih poteh okoli Postojne.

Zbrali smo se zjutraj pred hotelom Kras, kjer nam je profesorica Klara Kresevič Bajec razdelila kazalke, zgibanke in rožnate pentljice kot simbol ozaveščanja o raku dojk ter nam o tej temi povedala nekaj več. Izvedeli smo, da je zgodnje odkrivanje raka ključno za lažje in hitrejše okrevanje in da v Sloveniji za rakom dojk letno zboli več kot 1500 žensk ter okoli 10 do 15 moških.

Sledilo je skupinsko fotografiranje, nato pa smo se zaradi slabega vremena odpravili po krajši poti od načrtovane, in sicer na Sovič do razgledne točke nad vasjo Veliki Otok. Med potjo smo spoznali, koliko nekaterim ta pohod pomeni. Mnogim, ki so raka premagali, ter svojcem tistih, ki žal niso bili tako srečni, pomeni ogromno podporo, zaupanje, ter možnost pogovora o tej ranljivi temi. Najpomembnejše za vse pa je seveda druženje

Za vse, ki vas o raku dojk zanima več, lahko informacije najdete na: https://rakdojk.si, ali pa prisluhnete oddajam z Mišo Molk, posvečenim navdihujočim in čustvenim zgodbam o raku dojk, na: https://rakdojk.si/aktualno/roza-mikrofon/.

Lucija in Anika, 3. A


(Število obiskov: 35)
Dostopnost