Select Page

3. letniki gimnazije, smo v sklopu naravoslovnega ITS-a, 14. 10. 2023, sodelovali v dobrodelnem pohodu za ženske, ki so prebolele raka na dojkah. Pohoda so se vključile članice Europa Donne, njihove družine, otroci, profesorji Šolskega centra Postojna ter podporniki tega društva.

Na začetku, smo se zbrali pred hotelom Kras v Postojni. Na zbirnem mestu, je bila postavljena stojnica, okrašena z baloni in z zgibankami. Postavljena pa je bila tudi maketa dojk, na kateri smo lahko odkrivali znake za pravočasno odkritje raka na dojkah. Ob 9.00 je prof. Klara Kresevič Bajec podala uvodni govor, nato pa je sledilo ogrevanje v skupinskem krogu, ki ga je vodila prof. Marinka Gabrijel. Kmalu po tem smo se podali na 10 kilometersko dolgo pot, proti koči Mladiki. Pred prihodom na kočo, smo si ogledali tudi Lipcov kalc. Na kočo Mladiko, smo prispeli okrog 11. ure, kjer so nas pričakali priboljški.

Pri koči sva Sara Bogdan in Nina Levec povprašali gospoda Josipa, ki je mož Vide, po kateri se imenuje pohod “Po Vidinih poteh”. Vida je bila ženska, ki je kar dvakrat prebolela raka na dojkah, in od takrat življenje živela brez negativnih misli. Vida je bila od nekdaj gonilna sila tega pohoda, zato smo ga letos prehodili v spominu nanjo, saj je letos izgubila boj z rakom. Njen mož nama je povedal celo njeno življenjsko zgodbo. Povedal nama je, da je bila Vida zelo pozitivna ženska, in se ni obremenjevala z mnenjem drugih.

Pohoda se je udeležila tudi najstarejša članica Jela, ki ima 88 let in se je tudi sama pred leti bojevala z rakom na dojkah. Ne glede na njena leta, vsak dan prehodi kar 8 do 10 kilometrov, saj je po preboleli bolezni, hotela spremeniti način svojega življenja.

Hvaležni smo vsem udeležencem  dobrodelnega pohod, ki so si vzeli čas v soboto dopoldan in bili del pohoda, na katerem smo vsi stopili skupaj in se med sabo povezali.

 

Dijakinji Sara Bogdan in Nina Levec 3. letnika gimnazije Postojna


(Število obiskov: 217)
Dostopnost