Select Page

Dijakinje 2. a Ana in Zoja, 2. b Katja in Maša ter dijak 4. b Matic smo sodelovali na mobilnosti v Franciji. Naši francoski sovrstniki so nas obiskali že jeseni, mi smo jim pa sedaj vrnili obisk.

Iz Postojne smo se odpravili v nedeljo, 2. 4., ob 3.30. Ob prihodu na letališče v Ljubljani smo imeli še nekaj časa do našega leta, ki smo ga preživeli ob pogovoru in dremanju na neudobnih letaliških stolih.. Ob 6.20 smo poleteli proti Parizu. Na letališču smo morali poiskati železniško postajo, od koder nas je hitri vlak popeljal proti Lillu, kjer smo ostali do sobote.

Tam so nas z veseljem pričakali naši gostitelji in nas odpeljali domov. Ta dan smo preživeli vsak po svoje, z gostiteljskimi družinami. Vse družine so nas odpeljale na ogled lokalnih znamenitosti, v zanimiv muzej umetnosti in industrije, postavljen ob bazenu La piscine v mestu Roubaix ali v umetniški muzej Palais des Beaux Arts v Lillu. Ta večer smo šli kar hitro spat.

V ponedeljek smo se zbrali, da bi si ogledali šolo, ki jo obiskujejo. Naši gostitelji so nas peljali okrog na ogled, da bi videli, kako in kje oni preživljajo svoje dopoldneve in popoldneve. Pouk tam namreč ne poteka samo dopoldne, ampak lahko traja vse do pol šeste popoldne. Šola je zelo velika, s številnimi učilnicami. Zelo všeč mi je bilo kosilo, ki ga strežejo na šoli, saj je ta izjemne kvalitete. Na voljo je velik solatni bar, kjer si lahko sam naložiš solato, ki jo želiš, ob vsakem obroku so na voljo tudi različne sladice. Najbolj všeč pa mi je zagotovo bil prostor ob šoli, ki je namenjen druženju dijakov. Tam je vzdušje mirno, ravno pravo za pogovor s prijatelji ali kakšno kavo iz bližnjih avtomatov. Zanimivo je tudi to, da dijaki v šoli ne smejo nositi kap in trenirk.

Popoldne smo se odpravili raziskovat Lille. Učitelji so nam razdelili delovne liste, na katerih so bile predstavljene znamenitosti Lilla. Naša naloga je bila, da jih najdemo in odgovorimo na vprašanja. Hodili smo od znamenitosti do znamenitosti, kar je bilo v lepem vremenu precej sproščujoče. Veliko smo izvedeli tudi o zgodovini mesta.

V torek smo se odpeljali do največjega parka v Lillu. Parc du Heron, imenovanem po čapljah. V parku je veliko vodnih površin, potk, klopi, razglednih ploščadi, divjih in domačih živali in še česa. Pred vstopom v park smo dobili navodila v obliki uganke. Ko si jo razrešil, se ti je pokazala pot do naslednje točke z naslednjo uganko. Na tak način smo prehodili lep del parka, na postajah pa, da bi rešili uganke izvajali merjenja, risali, prevajali in še kaj. Dan je skratka minil precej hitro, tako kot vsi ostali, ker se nam je tako veliko dogajalo.

V sredo smo se s hitrim vlakom zgodaj odpravili v Pariz. Najprej smo si ogledali baziliko srca Jezusovega na griču Montmartre, od koder je zelo lep pogled na večji del Pariza. Nato smo kar dolgo pešačili, da smo prišli do najslavnejšega muzeja, Louvra. Tu smo imeli najprej dobro uro prostega časa, da smo se razgledali po okolici ter si kupili spominke, nato smo si muzej ogledali tudi od znotraj. Všeč mi je bilo, da smo se lahko po muzeju prosto sprehajali in si ogledali kar smo si želeli. Kot prvo smo najprej poiskali Mono Liso. Začudeni smo bili nad tem, da je slika precej majhna in smo jo komaj videli, zaradi množice ljudi pred njo. Sam muzej je ogromen, tak oda bi potrebovali dan ali dva, da bi si vse ogledali, mi smo pa imeli samo uro in pol časa. Vsi pa smo si najbolj želeli videti Eifflov stolp, ki je bil naša zadnja točka v Parizu. Od Louvra do stolpa smo zopet kar precej pešačili, ampak se je splačalo. Ob njem smo si najprej odpočili, nato pa za vrnitev nazaj na železniško postajo uporabili metro.

V četrtek smo v dopoldanskih urah obiskali Naravoslovni muzej v Lillu, kjer smo si lahko ogledali različna okostja, pa tudi nekaj živik insektov in drugih živali. Med drugim nam je bila zelo zanimiva kolonija mravelj in zbirka ptičjih vrst z vsega sveta, ki jo hrani muzej.

Zadnji večer smo preživeli vsi skupaj z njihovimi prijatelji odšli na večerjo in kasneje še na sprehod po mestu.

V soboto smo predvsem dolgo spali, ker smo prejšnji večer ponočevali. Nato smo opravili še zadnje nakupe, ob pol petih pa smo se zbrali na železniški postaji, da se poslovimo od gostiteljev in Lilla. Naše slovo se je sicer na koncu nekoliko zavleklo, saj je vlak zamujal kar 40 minut. Polni vtisov smo prišli nazaj v naše kraje okoli polnoči. Dober teden, ki smo ga preživeli pri francoskih prijateljih  je bil poln dogajanja in nam bo ostal v spominu za zmeraj.

Ana, Zoja, Katja, Maša in Matic

GALERIJA SLIK


(Število obiskov: 83)
Dostopnost