Select Page

ITS NARAVOSLOVJE: POROČILO DOGAJANJA

»Kaj je zdrav življenjski slog?«

V torek, 13.9.2022 so nas pri predmetu ITS – naravoslovje (3. letnik) obiskale delavke s Centra za krepitev zdravja. Prišle so z namenom, da nam predstavijo koncepte zdravega življenjskega sloga. Predavale so nam o zdravi hrani, gibanju, kasneje pa smo opravili različne meritve o sestavi našega telesa.

Začeli smo s predavanjem, kjer smo spoznali kaj vse pomeni živeti zdravo oz. t.i. Zdrav življenjski slog. Izvedeli smo, da za zdravo telo in dobro počutje nista pomembni samo hrana in gibanje, temveč tudi zadosti spanca. Pomembno je tudi, da čez celoten dan pazimo na zadosten vnos vode v naše telo in da je hrana, ki jo uživamo raznolika.

Predavateljica nam je zaupala, da je najboljše jesti v razmerju 20:80, v tem primeru 80% predstavlja zdravo hrano, veliko zelenjave, sadja in zdravih maščob, beljakovin in zmerno količino ogljikovih hidratov. Preostalih 20% predstavlja tako imenovana »hrana za dušo«. Moramo pa vedeti, da je prehrana odvisna od potreb posameznika – od starosti, zdravstvenega stanja, fizične aktivnosti in velikokrat tudi od spola.

Zanimivo, a hkrati zelo zaskrbljujoče dejstvo je, da ljudje zaužijemo prekomerne količine sladkorja – k temu smo nagnjeni zlasti mladostniki. Povprečno mladostniki v Sloveniji zaužijemo 25kg sladkorja na leto samo s sladkimi pijačami. Prav tako pa zaužijemo tudi preveč soli, kar lahko vodi do nastanka raznih zdravstvenih težav, kot so tudi ledvični kamni, povišan krvni tlak itd. Vseeno pa sol igra pomembno vlogo v našem vsakdanjiku, zato je pomembno, da jo v naše telo vnašamo v zadostnih količinah – sploh športniki, saj se iz telesa izloči kar 2,25g – 3,4g soli na 1 liter znoja.

Naše telo sestavlja kar 60% vode, ki je pomembna za mišice in nasploh za delovanje celega telesa. Premalo pitja vode lahko vodi do dehidracije, katero občutimo kot:

  • Suha usta, oči in koža
  • Glavoboli
  • Slaba koncentracija
  • Izguba apetita
  • Mišični krči
  • Ne pogosto uriniranje (urin je temne barve)

Kot omenjeno, je spanje velik faktor zdravja. Poznamo 5 faz spanca:

  1. DREMAVOST
  2. RAHEL SPANEC
  3. GLOBOKI SPANEC
  4. NAJGLOBJI SPANEC
  5. FAZA REM

Nekatera priporočila za zdravo spanje so:

  • Iz bližine odstranimo vse elektronske naprave
  • Ukvarjanje s telesno aktivnostjo, vendar ne tik pred spanjem
  • Izogibanje kofeinu 6ur pred spanjem
  • Izogibanje mastni in »težki« hrani tik pred spanjem

Za odrasle je priporočeno vsaj 7ur spanja, saj lahko manj kot 6ur spanja negativno vpliva na naše zdravje, počutje, učinkovito delo in kakovost življenja posameznika. Za mladostnike pa je priporočeno od 8 do 10ur spanca dnevno.S sošolci smo se pogovorili in prišli do ugotovitve, da v povprečju spimo 7ur na noč – torej premalo.

Pomembno vlogo pri zdravem načinu življenja pa ima redna telesna aktivnost in vsakodnevno gibanje. Priporočeno se je gibati vsaj 1uro dnevno, še posebej to velja za mladostnike in otroke.

Vsaj 3-krat tedensko pa naj bi bila vadba intenzivna, saj to preprečuje kronične bolezni in izboljšuje naš imunski sistem.

Celotna vadba naj bi bila sestavljena iz treh delov:

  • Ogrevanje – vsaj 10min, z njim povečamo srčni utrip, pospešimo dihanje in pripravimo mišice na vadbo
  • Glavni del vadbe – okrog 45min, vadbo lahko izberemo sami, tisto ki ustreza našim ciljem (joga, kolesarjenje, vadbe za moč, tek…)
  • Ohlajanje/regeneracija – 10-20min, sem spadajo vaje za raztegovanje mišic, vaje za sproščanje npr. dihalne vaje

Na koncu predavanja smo izmerili še indeks telesne mase posameznika, težo naših kosti, priporočen vnos kalorij, vsebnost vode v telesu, obseg pasu in ostale parametre. O rezultatih smo se pogovorili in jih bomo poskušali izboljšati do konca šolskega leta, ko bomo ponovno opravili iste meritve.

Postojna, 13.9.2022
N, N, K


(Število obiskov: 99)
Dostopnost