Select Page

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Praznujemo ga v spomin na razglasitev izida plebiscita za samostojno Slovenijo leta 1990.

Na plebiscitu, ki je potekal 23. 12. 1990 so se slovenski volivci odločali o vprašanju »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Plebiscit je imel 93,2 odstotno udeležbo, 95 odstotkov udeležencev se je odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo, kar predstavlja 88,5 odstotkov vseh takratnih volilnih upravičencev

Ugoden izid plebiscita je zadolžil slovensko vlado, da v pol leta pripravi osamosvojitveno zakonodajo in tako je slovenska skupščina junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije.

Leta 1990 je potekal še eden, za osamosvajanje Slovenije nadvse pomemben dogodek. Aprila so potekale, po več kot pol stoletja prve demokratične večstrankarske volitve v Sloveniji. Na njih je zmagal DemosDemokratična opozicija Slovenije z dr. Jožetom Pučnikom na čelu. To je bila koalicija novih opozicijskih strank.

Ob vse večji nezmožnosti doseči v Jugoslaviji kakršenkoli dogovor, si je Demos za cilj zastavil osamosvojitev Slovenije. Sklicujoč se na pravico naroda do samoodločbe je skupščina sklenila, naj o usodi Slovenije na plebiscitu odločajo vsi njeni državljani.

Dijake in dijakinje vabimo, da si na spletni strani https://www.zbralismopogum.si/plebiscit.html ogledate video film o plebiscitu, po 23. 12. 2020 pa na isti spletni strani tudi razstavo na to temo.

Vsebina filma, ki traja 15 minut, je poučna in zanimiva, na zgoščen način je predstavljeno plebiscitno dogajanje, vključenih je veliko dokumentarnih posnetkov.  V video filmu dijake in dijakinje nagovori tudi predsednik države g. Borut Pahor.

Aktiv profesoric zgodovine


(Število obiskov: 148)
Dostopnost