Select Page

V nedeljo, 27. 10. 2019, smo se dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in ŠC Postojna odpravili na 5-dnevni izlet na Škotsko. Nekaj pred 8.uro zjutraj, smo se zbrali na šolskem parkirišču in nestrpni pričakovali prihod avtobusa. Naše potovanje se je pričelo! Sledila je skoraj 3-urna vožnja do beneškega letališča, kjer smo se uspešno vkrcali na letalo. Leteli smo dobri dve uri in pol in že smo ponosno stali na škotskih tleh. Kot pravi popotniki smo se s kovčki odpravili na avtobus. Voznik avtobusa nas je odpeljal na vožnjo po mestu. Imeli smo priložnost poslušati njegov pravi škotski naglas, ki nas je povsem očaral. Z ogledom mesta smo končali na ulici Gilmore Place, kjer smo se namestili v dveh hostlih. Večerjo smo si privoščili v bližnjih lokalih.

V ponedeljek, 28. 10. 2019, smo že zgodaj vstali in pohiteli na zajtrk, saj nas je ta dan čakala ekskurzija po škotskem višavju. Pred hostlom nas je pobral avtobus, v katerem smo preživeli večino časa in skozi katerega smo imeli moč opazovati prečudovito naravo. Vijugasto cesto, po kateri smo se vozili, so obdajali mogočni tisočaki ter prešerna polja, med katerimi so kraljevala škotska jezera ali po njihovo »Lochi«. Imeli smo odličnega vodiča, ki nam je povedal veliko zanimivih stvari in dejstev in nas med drugim tudi vedno opozoril na lokacije, kjer so posneli nešteto znanih filmov. Ena izmed teh lokacij, je bil tudi postanek ob škotskem viaduktu, kjer so posneli znamenito lokomotivo »Hogwarts express«, iz nam zelo dobro poznanega filma o Harry-ju Potterju. Obiskali smo tudi ostanke gradu ob Loch Nessu in občudovali tudi jezero samo. Pošasti pa žal nismo našli! Po ogledu smo nadaljevali pot do Invernessa in se celo peljali mimo Ben Nevisa (1.345 m) – najvišje gore Britanskega otočja. V mestu smo imeli čas za nakupovanje spominkov in kaj manjšega pojesti. Kmalu smo se odpravili proti domu. Po poti za nazaj smo gledali film Braveheart, z zelo pomembnim likom škotske zgodovine-Williamom Wallaceom. Zvečer smo utrujeni a polni lepih vtisov počivali v hostlu.

V torek, 29. 10. 2019, zjutraj se nas je nekaj »najpogumnejših« odpravilo na bližnji hrib – Arturjev stol. Čeprav nas je nekje na sredi vzpona ujel dež in smo že računali na slab razgled, je ko smo prispeli do vrha, posijalo sonce. Imeli smo prekrasen razgled nad celotnim Edinburgom in kot naročena se nam je prikazala še mavrica. Ko smo prišli s hriba, smo se pridružili ostalim na obisku parlamenta, za tem pa je sledil še ogled nacionalnega muzeja. Tu nam je posebno pozornost pritegnila ovčka Dolly, prva klonirana ovca. Za tem smo se sprehodili še do katedrale prezbiterijancev, nato pa smo se povzpeli na Edinburški grad. Opazili smo veliko topov med obzidjem, ki so služili obrambi. Potem smo imeli prosto za ogled grajskega kompleksa in okrog 19.00 se nas je nekaj odpravilo na »Ghost tour«. Imeli smo vodiča, ki nas je peljal na sprehod mimo zgradb in mest na katerih je včasih strašilo, ali pa kdo ve, morda še. Sprehodili smo se tudi po pokopališču, na katerem počiva »Greyfriars Bobby« -kužek, ki je 14 let po smrti svojega lastnika (tamkajšnjega nočnega čuvaja) hodil stražit njegov grob. Vodič nam je po končani turi predlagal nekaj dobrih lokalov, kjer smo si privoščili večerjo.

Sreda, 30. 10. 2019, je bila dan za muzeje. Najprej smo se dopoldne vsi skupaj odpravili na ogled botaničnega vrta, nato pa šli na znane ulice malo po nakupih malo pa po muzejih. Ta dan smo poskusili tudi, kako se je peljati z njihovim double deckerjem.

V četrtek, 31. 10. 2019, se nas je nekaj poslednjih junakov odpravilo še en bližnji Calton Hill, na katerem so kopije grških struktur, ki spominjajo na Atene. Kmalu smo se morali vrniti, saj nas je ob 11.30 že čakal avtobus in nas odpeljal do letališča. Sledila je dve in pol urna vožnja do Benetk. Od tam naprej pa smo vožnjo nadaljevali z avtobusom in si ogledali film o škotski kraljici Mary.

Naše potovanje se je zaključilo v domači Sloveniji. Imeli smo se zelo lepo. Domov smo prišli ponosni in polni lepih vtisov.

Galerija slik

Dijaki 3. letnika gimnazije


(Število obiskov: 10)
Dostopnost