Select Page

V sredo 24.4. je bilo na ŠC Postojna državno tekmovanje iz projekcij in kotiranja PIKO 2019. Tekmovanje v soorganizaciji Državne tekmovalne komisije PIKO, Skupnosti strojnih šol Slovenije in Centra RS za poklicno izobraževanje, izvajamo že vrsto let, na državnem tekmovanju pa se srečamo vsako leto na drugi šoli gostiteljici. Dijaki ŠC Postojna so že večkrat dokazali, da lahko posežejo tudi po najvišjih mestih in tudi letos smo imeli »v ognju pravo železo«.

Na letošnjih izbirnih šolskih tekmovanjih je sodelovalo kar 613 dijakov iz različnih tehničnih programov na 25 srednjih šolah iz vse Slovenije, vmes pa je bilo tudi nekaj dijakinj! Na državno tekmovanje se je uvrstilo 49 tekmovalcev, ki so na šolskem nivoju dosegli vsaj 51 točk.

Dejansko se je državnega tekmovanja udeležilo 47 tekmovalcev iz 24 šol.

V času, ki so ga člani ocenjevalne komisije potrebovali za ocenjevanje izdelkov, smo udeležence peljali na ogled zanimive zbirke v Park vojaške zgodovine v Pivko, pred tem pa smo jih seveda primerno pogostili v sodelovanju s ponudnikom toplih obrokov na ŠC Postojna, podjetjem SLOREST, saj je dan dolg, zlasti za tiste iz bolj oddaljenih šol.

Zmagovalec tokratnega tekmovanja je lesarski tehnik iz ŠC Novo mesto,
Tilen Verderber.

Sledila sta mu
Jure Barbo iz ŠC Novo mesto ter
Dominik Božič iz ŠC Ljubljana, oba strojna tehnika.

Še naslednjih osem tekmovalcev je doseglo vsaj 50 točk, kolikor je bila meja za zlata priznanja, med njimi je bila tudi dijakinja Sara iz Krškega. Poleg zlatih smo podelili še 22 srebrnih priznanj ter 121 bronastih. Priznanja bodo dijaki prejeli ob podelitvi spričeval ob koncu pouka, najboljši trije na državnem tekmovanju pa so že ob razglasitvi rezultatov prejeli tehnično uporabna darila: set natičnih ključev UNIOR; ta darila je zagotovila Skupnost strojnih srednjih šol Slovenije. Nekoliko bolje založena je bila tudi darilna vrečka zlatih, za kar je poskrbelo podjetje ORO S iz Pivke. Vsi tekmovalci in njihovi mentorji so dobili ob odhodu spominska darila, med drugim tudi lično izdelan obesek za ključe z logotipom ŠC Postojna in PIKO 2019. Obeske smo izdelali v ICST ŠC Postojna, kjer prav dijaki strojništva nabirajo dragoceno znanje s področja CNC tehnologije, pa tudi modeliranja in priprave tehniške dokumentacije. Surovce je doniralo podjetje Laser Hribar, elektropoliranje pa podjetje TigMag, oba iz Cerknice. Drobna darila so prispevali še na občini Postojna in občini Pivka.

Vsem donatorjem se za pomoč iskreno zahvaljujemo!

Vsem tekmovalcem čestitamo za dosežene rezultate, seveda še posebej najboljšim za dosego najboljših rezultatov. Med njimi je bil tudi Ožbej Plos, ki je z osmim mestom dosegel zlato priznanje. Iskreno čestitamo!

Dnevni red tekmovalnega dne so popestrili tudi dijaki, tako povezovalec Lovro Žnidaršič, kot glasbeni trio  Kristijan Arh, Žiga Klun in Rebeka Mislej; za fotodokumentarni del pa sta poskrbeli dijakinja Ria Ileršič in študentka fotografije Tina Funa.

Galerija slik.

Vsem se iskreno zahvaljujemo!
ŠC Postojna


(Število obiskov: 25)
Dostopnost