Select Page

V petek, 5. aprila 2019, je Gimnazija Ilirska Bistrica v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizirala dogodek poimenovan Astronomska noč, ki so se ga udeležili učenci okoliških osnovnih šol in dijaki ilirskobistriške srednje šole.

Ob 18. uri smo se vsi prijavljeni zbrali in namestili v prostorih Gimnazije Ilirska Bistrica. Program se je pričel ob 18.15 s predavanjem dr. Dunje Fabjan s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani z naslovom Življenje zvezd. Predavateljica je pojasnila osnove astronomije, opazovanja zvezd in njihovega življenjskega poteka od nastanka do konca zvezdnega življenjskega cikla. Po koncu enournega predavanja smo imeli krajši predah, saj nas je v šolskem klubu čakala večerja, pica. Večerji je sledila delavnica pod vodstvom dr. Fabjan o zvezdnih konstelacijah in opazovanju zvezd. Delavnica je bila zaradi slabih vremenskih razmer izvedena v eni izmed računalniških učilnic šole in ne na prostem, kot je bilo sprva predvideno. V okviru delavnice smo spoznavali zvezdne postavitve in oblike zvezd s pomočjo računalniških programov Aladin in Stellarium. Med potekom delavnice je predavateljica prikazala tudi postavljanje teleskopa in njegove sestavne dele ter način dela s teleskopom. Po izvedeni delavnici smo se odpravili v šolsko naravoslovno učilnico, kjer je profesor kemije Jernej Ekar pripravil kemijski poskus. Predstavljena je bila parna destilacija zmesi nageljnovih žbic in vode ter ekstrakcija eteričnega olja eugenola iz omenjene zmesi. V času poteka kemijskega poskusa so si osnovnošolci v dveh učilnicah ogledali filma po svojem izboru. Po končanem poskusu in filmskem večeru smo se nekateri odpravili domov, nekateri pa so prespali na šoli.

S sobotnim jutrom se je Astronomska noč na Gimnaziji Ilirska Bistrica, pri organizaciji katere so sodelovali profesorica matematike Marja Oberstar, profesorica zgodovine mag. Sonja Škrlj Počkaj, profesor kemije Jernej Ekar in predstojnik šole Gorazd Brne, zaključila. Udeleženci dogodka smo doživeli nepozabno noč na šoli ter v duhu astronomije domov odšli z lepimi vtisi in novim znanjem.

Galerija slik

Jan Kastelic, 2. letnik gimnazije


Za pomoč pri izvedbi Astronomske noči na Gimnaziji Ilirska Bistrica se zahvaljujemo:


(Število obiskov: 39)
Dostopnost