Select Page

Duševne bolezni so STIGMAtizirane zaradi slabe ozaveščenosti, nasedanja raznim mitom in neresnicam, zato se bolnikov  izogibamo ali pa se jih celo bojimo. Ne zavedamo se, da bolnik zaradi diskriminacije še bolj trpi in glede tega ne more storiti prav ničesar, saj se ne more pozdraviti zgolj z lastno voljo.

Duševne bolezni lahko prizadenejo kogarkoli ne glede na starost, spol in poklic. Nikakor ne bi smele biti tabu, saj so del našega življenja. Za ljudi z duševnimi motnjami lahko veliko naredimo že s tem, da bolnike sprejemamo takšne kot so, nanje ne kažemo s prstom, se jim ne izogibamo. To jim bo pomenilo več, kakor si lahko predstavljamo!

Pomislite, kako bi bilo vam! Kakšno podporo bližnjih in družbe bi si želeli?

Vabimo vas,da duševnim bolnikom pomagate in preženete STIGMO z oddajo zaprisege na spletni strani BREZ PREDSODKOV in s tem pripomorete k boljšemu počutju bolnikov, tako v zasebnem življenju kot tudi v družbi.

 

Anika Sedmak in Tjaša Podboj, 2.a

 


Vabilo k ogledu plakatov v Zdravstvenem domu Postojna
in na Šolskem centru Postojna

 

Z namenom promocije duševnega zdravja in ozaveščanja o problemih, ki so povezani z duševnimi boleznimi, vsako leto 10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja. Prvič so ga na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje obeležili leta 1992.

Dijaki Gimnazije Šolskega centra Postojne so pod mentorstvom učiteljic psihologije Mihaele Stražišar in sociologije mag. Mirjam Počkar za ta dan pripravili razstavo plakatov, ki z vidika psihologije in sociologije predstavljajo duševno zdravje in bolezni.

Na razstavljenih plakatih so obravnavane naslednje teme:

– Kaj so duševne bolezni in kako jih zdravimo?
– Zgodovina duševnih bolezni
– Duševno zdravje otrok in mladostnikov
– Miti in dejstva o duševnih boleznih
– Kako ohraniti duševno zdravje?
– Kako ravnati, ko se znajdemo v duševni stiski?
– Kako pomagati osebi v duševni stiski?
– Vabljeni k ogledu izdelkov dijakov Šolskega centra Postojna!

Mentorici: Mihaela Stražišar in Mirjam Počkar

 


(Število obiskov: 205)
Dostopnost