Select Page

Naši dijaki so bili 26. septembra zelo opazni v rumenih majicah, na katerih so bili označeni jeziki, ki jih aktivno govorijo. V duhu akcije Pogovori se z menoj! smo se pogovarjali z mimoidočimi v tujih jezikih ali (če ni šlo) v slovenščini. Tako smo s pomočjo Informacijske točke Europe Direct Primorsko-notranjske regije obeležili glavne cilje Evropskega dneva jezikov.  

Prvotni namen naših pogovorov je bil ozaveščati občane o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje, pripravljeni pa smo bili tudi, da jih naučimo kakšnih novih besed ali fraz. Tako so dijaki na pošti v angleščini kupili križanke, pozdravili v različnih jezikih v tajništvu Višje šole, se sprehodili po Tržaški ulici, do Mercatorja in Spara ter nagovarjali mimoidoče v italijanščini, francoščini, nemščini, španščini in angleščini. Malo nam je zagodilo deževno vreme, zato ni bilo veliko ljudi na ulicah, pa tudi sramežljivost, saj so nekateri neradi odgovarjali na vprašanja ali se zapletli v pogovor.

Kako smo pa jezikali na šoli? Pred poukom so dijaki v različnih jezikih pozdravili v tajništvu in izvajali smo aktivne jezikovne odmore, ko so dijaki z več znanja v tujih jezikih na sovrstnike prenašali svoje znanje. Nekaj dijakov je sodelovalo še pri svetovnem rekordu ob dnevu jezikovtako, da so posneli kratke videoposnetke o tem, zakaj imajo radi določene jezike. Tretji letnik gimnazijcev je ponesel tujo besedo kar na podjetniško-naravoslovni tabor na Debeli rtič. Več tukaj.

V akciji Pogovori se z menoj! so poleg naše gimnazije sodelovale še:

srednje šole v Postojni, Murski Soboti, Mariboru, Novi Gorici, Kranju in na Ravnah na Koroškem.

Več slik in videje si lahko ogledate na naši facebook strani.

Katarina Gospodarič


(Število obiskov: 71)
Dostopnost