Select Page

Bila sta dijaka naše šole. Kaj počneta danes?

Maja Požar Andrejašič: Danes sem lastnica podjetja REC d. o. o., v katerem opravljam tudi funkcijo direktorice (in še marsikaj drugega). Prosti čas namenjam športu (alpinizem, plezanje, tek), zanima me tudi psihologija živali.

Tine Andrejašič: Sem razvojni inženir v lastnem podjetju REC d. o. o., v prostem času se ukvarjam z alpinizmom.

Maja Požar Andrejašič in Tine Andrejašič: Najino delo je zelo raznoliko, o najinem podjetju je bilo v vseh slovenskih časnikih napisanega že ogromno, materiala za novinarje nikoli ne zmanjka :). Redno se udeležujemo Foruma Inovacij, kjer samostojno ali v sodelovanju s partnerji/kupci razstavljamo izdelke in novosti na slovenskem tržišču, žanjemo nagrade, zahvale, priznanja. Naši izdelki se vgrajujejo v različne aplikacije vozil na hibridni in električni pogon: plovila, jadralna letala, avtomobile, motorna kolesa itd. ter v akumulatorsko podprte samostojne sisteme, kjer gre za shranjevanje energije iz obnovljivih virov (npr. sončne elektrarne). Naš trg trenutno zajema 26 držav po vsem svetu od Avstralije do ZDA. Smo tudi prvi na svetu, ki smo na trg lansirali produkt, imenovan REC Active BMS (aktivni upravljalnik baterijskega sistema). Izdelek je prvi tržni proizvod na svetu z aktivnim izenačevanjem naboja med akumulatorskimi celicami. Energija se učinkovito prenaša iz celic z višjim nabojem v celice z nižjim nabojem (brez disipacije energije v toploto). Akumulatorskemu sistemu tako podaljšamo življenjsko dobo in močno izboljšamo njegovo učinkovitost. Z našimi izdelki lahko upravljamo skoraj kateri koli akumulatorski sistem na litijevi osnovi, opremljamo vse od

12-voltnih do skoraj 1000-voltnih sistemov za shranjevanje električne energije.

O tehnologiji in razvoju v našem podjetju bi lahko napisala najbrž kar cel roman.

Se je Vaša poklicna/življenjska pot zarisala že v srednješolskih letih?

Maja Požar Andrejašič : Kar koli počnem v življenju, počnem s strastjo in pogumom, ki me žene k doseganju ciljev. Za študij fizike sem se odločila že v 2. letniku srednje šole, moja poklicna pot pa je tako raznolika, da bi jo bilo nemogoče predvideti že v srednji šoli :).

Tine Andrejašič: Ne, čeprav so me  že v srednješolskih letih zanimali naravoslovje, tehnika in elektronika. Za študij elektrotehnike sem se odločil šele v zadnjem letniku srednje šole.

Kaj bi sporočili današnjim dijakom?

Maja Požar Andrejašič: Sledite svojim sanjam.

Tine Andrejašič: Poleg izobrazbe so danes zelo pomembne izkušnje in splošna razgledanost, zato svetujem dijakom, da se angažirajo na različnih področjih tudi izven šole in naj ne zanemarjajo učenja tujih jezikov.

Intervju izvedla Eva Šrimpf, članica literarnega krožka, po elektronski pošti v februarju 2016.


(Število obiskov: 212)
Dostopnost