Select Page

V soboto, 18. 11., smo odrinili na pot, na prvo ekskurzijo novega krožka Trajnostno po Sloveniji. Namen krožka je, da preizkusimo slovenski javni promet. Za prvi izlet smo si izbrali ogled Bleda. Bled sicer ima železniško postajo, ampak trenutno do nje vozi avtobus, saj je proga med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico poškodovana. Tako smo raje izbrali drug način, kako priti do Bleda. Pa pojdimo od začetka.

Ob 7.58 smo začeli pot na železniški postaji v Postojni. V Ljubljani smo nato počakali 45 minut, da nas je drugi vlak odpeljal proti Gorenjski, točneje do Radovljice. Tam smo naredili krajši postanek, da smo si ogledali čudovito srednjeveško mestno jedro in obiskali trgovino s čokolado. Nato smo se napotili peš do Bleda. Izbrali smo gozdno pot ob reki Savi. Ta pot je tudi del pohodniške pot Julijane, ki sicer vodi okoli Julijskih Alp. Začetka poti ni bilo težko najti, saj je dobro označena s smerokazi. Pot je bila ponekod blatna, spet drugje poplavljena, ampak se je z nekaj napora dalo kar hitro napredovati. Ob poti smo videli alpake, lehnjakov slap, sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke ter številne informativne table. Tako smo prispeli do kampa Šobec, kjer smo imeli daljši postanek za malico. Od tu naprej pa pot ni bila več idilična. Ker je bil most čez Savo v kampu zaradi nedavnega obilnega deževja poškodovan, smo bili primorani pot nadaljevati ob glavni cesti. Kakorkoli, po približno dveh urah , odkar smo začeli pešačiti, smo prišli do Bleda. Zaradi čudovitega sončnega vremena, je bila v mestu kar precejšnja gneča. Na hitro smo se zmenili, da bomo vzpon na Malo Osojnico izpustili in se raje odpravili na kremšnite. Po sladkanju smo opravili še obvezno fotografiranje ob obali jezera in si ogledali adventno okrasitev mesta. Za vrnitev v Ljubljano smo se strinjali, da uporabimo kar avtobus iz glavne postaje na Bledu. Na srečo smo se uspeli vsi naenkrat zriniti na avtobus. Nekaj potnikov je žal moralo počakati na naslednjega, prav tako nekateri potniki, ki so čakali na vmesnih postajah do Ljubljane. V Ljubljani smo ponovno čakali slabo uro na prihod vlaka za Postojno, kamor smo nato prispeli ob 19.10.

Pri prvem izletu z javnim prevozom smo prišli do naslednjih zaključkov:

– Vsesplošno mnenje, da naši vlaki kar naprej zamujajo, se pri nas ni potrdilo. Vsi vlaki, s katerimi smo se peljali in prav tako avtobus, so bili točni.

– Za potovanje z javnim prometom si je potrebno vzeti čas. V vseh primerih smo potovali z lokalnim vlakom in avtobusom, kar je pomenilo, da smo se ustavili na vseh postajah na poti in je zato vožnja trajala neprimerljivo dlje časa, kakor če bi potovali z lastnim prevozom. 

– Potovanje  z vlakom je zabavno. Če si v družbi, čas kar hitro mine. Če pa imaš s sabo poln nahrbtnik hrane (beri sladkarij), pa še toliko hitreje.

– Pot z avtobusom je najbolje začeti na glavni postaji, saj imaš zato večjo možnost, da se vkrcaš. Če bi npr. čakali na kakšni od preostalih avtobusnih postaj na Bledu, nas avtobus ne bi mogel pobrati, ker je bil že poln.

Ker smo se imeli lepo, priporočamo, da se nam naslednjič pridruži še kdo. Za lažjo odločitev še: naslednjič gremo z javnim prometom na morje.

Galerija slik

Udeleženci izleta Anja, Staša, Sara, Matevž in Neja


(Število obiskov: 152)
Dostopnost