Select Page

V sredo, 9. 10. 2019, smo se dijaki drugih letnikov gimnazije iz Ilirske Bistrice in Postojne odpravili na tridnevno šolo v naravi v Prekmurje.

Po nekajurni vožnji smo se nastanili v CŠOD v Murski Soboti. Po kosilu je vsak pograbil svoje kopalke, saj smo se že vsi veselili odhoda na kopanje v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Nekateri smo se odločili za prijetno topel jacuzzi, drugi pa za malo hladnejši plavalni bazen. Poizkusili smo seveda tudi tamkajšnje vodne tobogane.

Po sproščanju v bazenih je sledil ogled bližnje čokoladnice Passero. Lastnika sta nam predstavila zgodovino družinske domačije in izdelavo čokoladnih pralinejev. Vsem so se prebudile brbončice v ustih. Prelevili smo se v pokuševalce čokolade in okusili različne vrste čokolade, od bele do temne, celo rubin rožnate. Na koncu smo te dobrote lahko kupili tudi v trgovinici.

Dan se je zaključil s poučnim in zabavnim predavanjem o bontonu. Prekmurski bontonolog Saša Županek nas je na pristen in humoren način poučil o bontonu, kako naj se obnašamo med javnim nastopanjem in kaj o nas sporoča zunanji videz.

Drugi dan smo se že ob devetih sprehodili do Turističnega centra v Murski Soboti, kjer sta nas pričakali organizatorki orientacije oziroma »Pobega iz Murske Sobote«. Razdelili sta nas v skupine in vsaki skupini dali vrečo s prvim namigom. Naslednji namigi so nas  sprehodili skozi mesto. Zadnji namig nas je privedel na dvorišče za Turističnim centrom. Tam so nam dodelili kolesa in čelade, s katerimi smo se morali odpeljati iz mesta, do doživljajskega parka Expano. Skupaj z nami je žal prispel tudi dež, zato smo se zatekli v edinstveno arhitekturno stvaritev. Na interaktiven način in z moderno tehnologijo smo raziskovali Pomurje predstavljeno v malem. Ogledali smo si kratko animacijo o zgodovini Prekmurja od prazgodovine do danes. Stopili smo v Neoterme, na Čarobno jaso, nato skozi virtualno resničnost poleteli z balonom na vroč zrak, na zabaven način je bila predstavljena etnologija Prekmurja, ipd. Po končanem obisku parka smo se z avtobusom odpeljali v CŠOD na kosilo.

Popoldne smo odšli še do najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, stolpa Vinarium Lendava. Dvesto štirideset stopnic nas je pripeljalo do pogleda na kar štiri države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Zadnji dan se je pričel z zvoki budilk nekaj pred sedmo uro zjutraj. Ob zvonjenju smo se le s težavo priplazili iz postelj in še vsi zaspani pričeli s pakiranjem kovčkov. Po zajtrku smo se hitro preoblekli in preobuli v pohodniško opremo. Zadnji dan sta nas čakala še pohod na tromejo ter obisk Vulkanije. Z avtobusom smo se odpravili na Goričko. Tam smo se razdelili v dve skupini in z vodičema spoznali pestro floro in favno tega območja. Obe skupini sta se združili na vrhu hriba, kjer je označena tromeja med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Tam je postavljen spomenik s tremi ploskvami in vsaka od njih ima grb ene države ter pomembne letnice v zvezi s tromejo.

V kraju Grad smo se odpravili do Vulkanije, ki stoji na ostanku edinega slovenskega ognjenika. Tam smo si ogledali staro usnjarno, sedaj pa je v njej muzej kamnin in mineralov. Vodič nam je pokazal mineral olivin, ki je lepe svetlo zelene barve. Po njem je maskota Vulkanije dobila tudi ime – krtek Oli. Po ogledu hiše smo odšli še v glavno zgradbo Vulkanije. Najprej smo imeli predstavitev ognjenika na interaktivni mizi. Nato smo si nadeli čelade in šli v ognjeniške rove, v katerih smo izvedeli veliko novega o delovanju vulkanov. Na koncu pa smo se z vlakcem s 4D tehnologijo vrnili na površje. Vulkanija nam je bila sicer všeč, toda predstavitev je bila bolj primerna mlajšim.

Na koncu smo si ogledali še največji grad v Sloveniji, katerega del je zgrajen iz magmatskih kamnin. Zakaj največji? Grad Grad ima toliko sob, da bi lahko celo leto vsak dan spali v drugi sobi.

Vsi izmučeni od dolge poti smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Galerija slik

Ana Velenik (2. A/IB), Lana Mitrović (2. A) in Nena Strle (2. B)

 

 

 

 


(Število obiskov: 31)
Dostopnost