Select Page

Organizator nagradnega pesniškega natečaja za srednješolce mala Veronika 2019 Fit media d.o.o. je razglasil zmagovalko. Med petimi pesmimi, ki jih je nominirala strokovna žirija, je največ spletnih glasov občinstva prejela pesem z naslovom Resnica ali izziv, avtorice Mie Valenčič z Gimnazije Ilirska Bistrica, in tako postala zmagovalna pesem male Veronike 2019.

Letos je četrtič zapored potekal pesniški natečaj za srednješolce mala Veronika. Na natečaj za malo Veroniko 2019 je prispelo 37 pesmi slovenskih srednjih šol. Največ sodelujočih šol prihaja iz Osrednjeslovenske in Savinjske regije, iz vsake po osem šol. Sledita Podravska in Pomurska regija, iz
vsake sodelujejo štiri šole, po tri šole sodelujejo iz Gorenjske, Jugovzhodne, Primorsko-notranjske in Obalno-kraške regije. Ena sodelujoča šola prihaja iz Goriške regije.

Med vsemi prispelimi pesmimi je strokovna žirija v sestavi dr. Zoran Pevec (predsednik), Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžmenta, pesnik, prozaist in esejist) izbrala pet nominiranih pesmi, neodvisno od odločitve žirije pa je na spletni strani www.veronikini-veceri.si med 29. 3. 2019 od 9. ure in 25. 4. 2019 do 15. ure potekalo spletno glasovanje, kjer je lahko vsak oddal svoj glas za izbrano pesem. Vsak je lahko svoj glas posamezni pesmi oddal enkrat, glasoval pa je lahko za več različnih pesmi. Pravilno oddanih je bilo skupno 3.675 spletnih glasov. Med petimi nominiranimi pesmimi je zmagala tista, ki je prejela največ spletnih glasov.

Žirija je izbrala naslednjih pet nominiranih pesmi za malo Veroniko 2019 (pesmi so navedene po vrstnem redu prejema pesmi):

  • Resnica ali izziv, Mia Valenčič, Gimnazija Ilirska Bistrica, mentorica mag. Mateja Rebec Hreščak, prof.
  • Rdeč kuli, Kaja Magovec, Gimnazija Kranj
  • Plesniva jagodna marmelada, Laura Papler Slana, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Lidija Brezavšček
  • Razumeti, Matija Petrovič, Gimnazija Bežigrad, mentorica Marjana Ivančič
  • Izreči, Tina Šajn, Gimnazija Vič, mentorica Marjetka Krapež

Prejemnica male Veronike 2019

Med petimi nominiranimi pesmimi je največ glasov občinstva, 305, prejela pesem Resnica ali izziv, avtorice Mie Valenčič z Gimnazije Ilirska Bistrica, ki je ustvarjala pod mentorstvom profesorice Mateje Rebec Hreščak.

preglednici je pregled števila pravilno oddanih e-glasov za vsako sodelujočo pesem.

Kratka utemeljitev žirije

Žirija je, kot vedno, izbirala pesmi na temelju metode natančnega branja in recepcijsko-percepcijske književne taktike. Med mnogimi kvalitetnimi pesmimi je po njihovem mnenju izstopalo izbranih pet pesmi. Pesem z naslovom Resnica ali izziv zaznamuje prepletenost intime z delno ironično prezentacijo, samodoživljanje Jaza skozi drugega, odločna oziroma tako rekoč retorična skepsa in delno razpoloženjska lirika, v kateri avtorica sopostavlja resnico in izziv v določeni situaciji – delno bolečem razhodu dekleta in fanta.

Dr. Zoran Pevec, predsednik strokovne žirije

Nagrada

Zmagovalka male Veronike 2019 prejme denarno nagrado v vrednosti 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991–2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrada za malo Veroniko bo podeljena na Večeru poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, male Veronike in zlatnika poezije 2019, ki bo zadnji torek v avgustu, to je 27. avgust 2019 na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje.

Mii, nagrajenki male Veronike 2019, iskreno čestitamo za prestižno nagrado!

Vodstvo šole


(Število obiskov: 24)
Dostopnost