Select Page

V soboto, 7. 4. 2018, smo se dijaki Šolskega centra Postojna z avtobusom odpravili proti Belgiji. Po 19 urah vožnje smo končno prispeli v Bruselj, kjer smo se hitro namestili v hostel in odšli v mesto. Dopoldne smo si ogledali največje znamenitosti kot so Manneken Pis, Veliki trg, Ribji trg, galerijo ter Jeanneke Pis. Po ogledu teh znamenitosti smo se ustavili še v parlamentu ter si ogledali Hišo evropske zgodovine. Popoldne smo pot nadaljevali v staro mesto Brugge, zvečer pa smo se po plaži, po kateri moraš hoditi 15 minut, da prideš do morja, ogledali še Severno morje. Še isti dan smo se vrnili v Bruselj in si ponoči ogledali osvetljeno mesto. Naslednje jutro smo se vrnili k ustanovam Evropske Unije in se podrobneje spoznali z delom poslancev in drugih delavcev. Nato smo pot nadaljevali proti Luksemburgu, kjer smo večino časa preživeli v njihovem parlamentu. Tam smo podrobneje spoznali delo prevajalcev in tolmačev ter z njimi imeli priložnost tudi spregovoriti. Zvečer smo se na hitro sprehodili čez mesto, nato se pa odpravili proti Strasbourgu. Po poznem prihodu v Francijo smo si odpočili v hotelu. Četrti dan smo začeli z ogledom alzaškega mesta Colmar, obdanega z čudovito pokrajino ter manjšega pravljičnega kraja Riquewihr. Popoldne smo se vrnili v Strasbourg, kjer smo si ogledali znamenitosti mestnega središča kot so srednjeveški mostovi, katedrala, četrt Petit France in trg Place Kleber.

Prehitro je nastopil že peti dan, ki smo ga posvetili obisku Evropskega parlamenta in palače Sveta Evrope, nato pa se še zadnjič sprehodili po Strasbourgu in se odpravili domov.

Izlet je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo v kratkem času obiskali veliko različnih institucij in spoznali ljudi z različnih delovnih področij ter dobili večji vpogled v delovanje Evropske Unije. Poleg tega smo si imeli priložnost ogledati tri različne države in še veliko več mest  ter njihovih znamenitosti.

Galerija slik

Ivana Hreščak in Taja Horvat, 3.b

Video o strokovni ekskurziji dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica in ŠC Postojna v BRUSELJ, LUKSEMBURG, STRASBOURG, BRUGGE, COLMAR in RIQUEWIHR. Avtor videa je Gal Ahčan, dijak 3. letnika programa tehnik računalništva.


(Število obiskov: 53)
Dostopnost