Select Page

V šolskem letu 2017/18 bo v okviru Tedna možganov društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost, potekal sedmi natečaj z naslovom Možgani 2049. K sodelovanju vabimo dijake srednjih šol.

Tema natečaja

Letos se natečaj spogleduje s temo futurizma – kaj nam bo prinesla prihodnost? Bomo kmalu lahko potovali z enega na drug konec planeta v nekaj minutah? Nam bo hišni robot pripravil kosilo in nam izbral obleke? Bomo sploh še hodili v šolo in službo, ali pa bomo delo opravljali preprosto preko spleta? In kaj bo to pomenilo za naše možgane?

Osredotočite se torej na možgane – na njihovo delovanje, izgled, ali pa širšo funkcijo v družbi prihodnosti. Bodite drzni in razmišljajte drugače, želimo videti čim več izdelkov, ki nas bodo presunili  s svojo izvirnostjo in nam odprli oči z razmišljanjem izven ustaljenih okvirjev.

Pravila natečaja

Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih in srednjih šol v Republiki Sloveniji ter učenci in učenke šol s slovenskim učnim jezikom v tujini.

  1. Natečaj ima skupen naslov: Možgani 2049. Znotraj te teme lahko učenke in učenci poljubno izberejo naslov svojega izdelka.
  2. Vsak učenec oz. skupina učencev lahko v natečaju sodeluje le z enim izdelkom oz. eno smiselno ustvarjalno celoto.
  3. Skupino lahko sestavja do 10 učencev, ali pa je jasno označenih 10 učencev, ki naj bodo nagrajeni v primeru uvrstitve med zmagovalce.
  4. Upoštevali se bodo samo pravočasno prispeli izdelki, ki bodo vsebinsko ustrezali temi letošnjega natečaja in drugim predpisanim pogojem.
  5. Vsi izdelki, ki sodelujejo v natečaju, naj bodo opremljeni s spremnim listom, na katerem naj bodo navedeni naslednji podatki: ime in primek, starost, šola in razred, naslov šole in kontaktni e-poštni naslov mentorja.
  6. Rok za oddajo izdelkov je ponedeljek, 15. januar 2018.
  7. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, bo sestavila komisijo, ki bo ocenjevala vse prispele izdelke. Avtorji zmagovalnih del bodo o tem obveščeni na zaključni prireditvi, ki bo potekala v petek, 16.3.2018 v prostorih ZRC SAZU. Društvo SiNAPSA lahko za pomoč pri ocenjevanju izdelkov zaprosi zunanje ocenjevalce.
  8. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, si pridržuje pravico do reprodukcije, razstavljanja in objavljanja vseh del v nekomercialne namene.

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org.

Vaša SiNAPSA vas tudi letos toplo vabi na Teden možganov, ki se bo odvijal od 12. do 16. marca 2018, v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, v Ljubljani. Letošnja tema so sanje, kar lahko razumemo na več različnih načinov, na bolj dobesedne, ali pa bolj asociativne. Več o temi si lahko preberete na spletni strani SiNAPSE, kjer bo program Tedna možganov 2018 objavljen v kratkem.

Več o SiNAPSINem natečaju Možgani 2049 v razpisu.

Veselimo se sodelovanja z vami in vam želimo čimveč kreativnih idej!

Vaša SiNAPSA


(Število obiskov: 38)
Dostopnost