Select Page

V sklopu naravoslovnega-ITS smo se dijaki 3. letnikov 11. 10. 2024 odpravili na stadion v Postojni, kjer smo izvedli test hitre hoje. Na stadionu so nas pričakale zaposlene Centra za krepitev zdravja Postojna. Najprej smo se ogreli, nato pa prejeli navodila za izvedbo testa. Izpolnili smo tudi obrazec, v katerega smo vpisali svojo težo in višino. Prehoditi smo morali 5 krogov v najkrajšem možnem času. Vsak je prejel 5 listkov, ki smo jih ob vsakem zaključenem krogu odtrgali, da smo vedeli, kateri krog hodimo. Pomembno je bilo priti v cilj čim hitreje in z najnižjim možnim srčnim utripom.

Po prihodu v cilj so sledile meritve srčnega utripa. Na podlagi predhodno izmerjenih telesnih podatkov – teže, višine, ITM (indeksa telesne mase), ter meritev testa hoje –  srčnega utripa in časa hoje, smo prejeli oceno naše telesne zmogljivosti (indeks telesne zmogljivosti, ITZ). Telesna zmogljivost se razvršča v pet stopenj: izrazito podpovprečna (ITZ manj kot 70), podpovprečna (ITZ med 70 in 89), povprečna (ITZ med 90 in 110), nadpovprečna (ITZ med 111 in 130) ter izrazito nadpovprečna (ITZ več kot 130).

Za izboljšanje naše telesne pripravljenosti je pomembno, da naša telesna aktivnost traja vsaj 30 minut na dan, petkrat na teden. Na ta način krepimo fizično kondicijo, od katere so odvisne naše kardiorespiratorne sposobnosti. Na podlagi teh meritev bomo dopolnili naš načrt za vzpostavitev zdravega življenjskega sloga in izboljšanje počutja.

Kaja Krečič in Živa Požar Rudolf 3. B


(Število obiskov: 24)
Dostopnost