Select Page

V petek, 4. oktobra 2024, nas je na Šolskem centru Postojna v okviru predmeta ITS naravoslovje, obiskala mag. dietetike Urška Brožič iz Centra za krepitev zdravja Postojna.

V okviru obiska smo imeli meritve telesne sestave na posebni tehtnici, ki jo je prinesla s seboj, nato smo poslušali predavanje o zdravi prehrani. Po tehtanju smo iz rezultatov, zapisanih na listu, lahko razbrali svojo težo, razmerje med maščobo in mišicami, indeks telesne mase, delež telesne maščobe, nivo visceralne maščobe ter priporočeno težo. Ugotovili smo tudi, koliko kilogramov je potrebno izgubiti ali pridobiti, da dosežemo priporočeno težo oz. pravilno razmerje telesne sestave.

Predavateljica nam je razložila, kako pravilno interpretirati naše rezultate. Izvid je vseboval slikovne prikaze, ki so nam pomagali razumeti, kateri deli telesa so morda nad ali podpovprečno mišičasti ali zamaščeni. Ker sta naša telesna sestava in teža odvisna od prehrane in življenjskega sloga, smo se pogovarjali tudi o pomenu hidracije, pogostosti, velikosti in sestavi obrokov, ter o pomenu spanja in počitka.

Poudarila je pomen mešane prehrane, pri čemer naj bi imeli 3 do 5 uravnoteženih obrokov na dan. Poudarila je, da je pomembno, da so živila ustrezno toplotno obdelana. Razložila nam je tudi, kako pripraviti rehidracijski napitek: v 5-dcl steklenico nalijemo 1 dcl jabolčnega soka, 4 dcl vode in dodamo ščepec soli.

Poleg tega smo ji zastavili različna vprašanja in pridobili koristne nasvete o tem, kako izboljšati svoje zdravje in počutje. Na podlagi meritev, predavanja in opravljenem testu hoje, bomo pripravili načrt sprememb svojega življenjskega sloga. Kako pa bo z upoštevanjem tega načrta pa v prihodnjih objavah.

Zala Hrobat in Ajda Jenček, 3.a


(Število obiskov: 16)
Dostopnost