Select Page

Šolski center Postojna je edina slovenska šola, ki je vključena v organizacijo Europroject – Education Without Frontiers, mrežo gimnazij oz. partnerskih šol iz 17 evropskih držav. 

Na pobudo in povabilo predstavnikov finske gimnazije Schildtin lukio iz Jyväskyle, ki so v nas prepoznali zanesljive partnerje, se je prof. Eva Kristan leta 2019 udeležila letne konference v Luksemburgu in tako prvič zastopala našo šolo. Preteklo kakovostno delo šole, zaupanje, zanesljivost, predstavitev in trajnost mednarodnih aktivnosti so, poleg vabila ene izmed šol, ključni elementi, ki omogočijo pridružitev mreži. Sledilo je povabilo k članstvu in leta 2021 smo bili soglasno sprejeti v mrežo evropskih gimnazij.

Ideja sodelujočih držav, podpisnic ustanovne listine, je, da se v evropskih šolah uveljavi okoljske projekte, ki bodo trajnostno spreminjali našo miselnost in zavedanje, ter krepitev vrednot.

Vse šole članice, ki sodelujejo v mreži EuroprojectEducation without Frontiers, se strinjajo z načeli, ki temeljijo na statutu Charter of Fundamental Rights of the European Union ter se osredotočajo na naslednje:

  • spodbujanje evropskih dimenzij v izobraževanju in usposabljanju,
  • spodbujanje strpnosti in sprejemanja raznolikosti partnerskih šol s spoštovanjem do verskih in filozofskih identitet, kultur in tradicij, jezikov ter šolskih sistemov,
  • nudenje enakih možnosti za internacionalizacijo,
  • spoštovanje in upoštevanje stališč dijakov, 
  • izboljševanje kvalitete in učinkovitosti izobraževanja,
  • ohranjanje okolja, trajnost, spoštovanje do planeta, na katerem prebivamo.

V okviru letošnje konference z naslovom Linking Opportunity, Variety & Equality je projektna ekipa profesorjev srečanje izpeljala s pomočjo mentorjev delavnic, tehničnega osebja ter s sodelovanjem Podjetniškega inkubatorja Perspektiva. Program je obsegal strokovna predavanja, delavnice in strokovne ekskurzije za dijake, za profesorje pa poleg tega tudi plenarno delovno srečanje. Finančno in organizacijsko so nas pri izvedbi dejavnosti podprle občine Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica in Logatec, s finančnimi donacijami in izdelki pa so nam priskočila na pomoč tudi podjetja iz posameznih občin.

Konferenco smo zaključili s predstavitvami delavnic in družabnim srečanjem v Jamskem dvorcu. Udeleženci so se polni vtisov in lepih spominov že vrnili v svoje države z željo po trajnem sodelovanju in v pričakovanju naslednje konference 2024.

 

Eva Kristan, vodja in koordinatorka projekta 

                                                                      


(Število obiskov: 199)
Dostopnost