Select Page

V soboto, 11. novembra 2017, se je 12 dijakov 3. letnika gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica pod mentorstvom profesorja Gorazda Brneta udeležilo državnega tekmovanja Evrošola 2017, ki je v organizaciji Informacijske pisarne Evropskega parlamenta potekalo na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani. Dijaki slovenskih srednjih šol so se pomerili v poznavanju delovanja Evropske unije. Sodelovalo je 38 ekip iz 30 slovenskih srednjih šol. Ekipo je sestavljalo od 6 do 12 dijakov med 16. in 18. letom starosti.

Pogoj za prijavo na tekmovanje je bila izdelava 3-minutnega avdiovizualnega ali drugega izdelka na temo enotnega digitalnega trga, ki ga je morala ekipa oddati ob prijavi oziroma najkasneje do 25. oktobra 2017, ko se je iztekel rok prijav na tekmovanje. Izdelek je predstavljal 25 % pridobljenih točk končnega rezultata tekmovanja. Izdelke ekip je pred tekmovanjem pregledala in ocenila strokovna žirija ter vsaki izmed ekip dodelila primerno število točk. Ilirskobistriška ekipa je pripravila videofilm z naslovom Prosti pretok blaga in enotni digitalni trg, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Samo tekmovanje je potekalo med 9. in 17. uro. Najprej se je 6 članov posamezne ekipe pomerilo v pisanju testa iz znanja o Evropski uniji. Člani ekipe so tekmovali posamezno, štel pa je njihov skupni rezultat, ki je pomenil 50 % končnega števila točk. Po testu smo se sprehodili do Hiše EU, kjer je s pomočjo interaktivnih inštalacij potekala predstavitev delovanja institucij Evropske unije in filmska delavnica. V drugem delu programa so ekipe tekmovale v kvizu o Evropski uniji. Na vprašanja smo se odzivali z odgovoroma DA ali NE. Naj poudarim, da se je ekipa Gimnazije Ilirska Bistrica odrezala odlično, saj smo na vsa vprašanja odgovorili pravilno. Kviz je predstavljal še preostalih 25 % skupnega števila točk. V popoldanskih urah sta potekali še delavnica mehkih veščin in delavnica o zaposlitvenih kompetencah.

Za konec je nastopila težko pričakovana razglasitev rezultatov. Nismo dosegli prvega mesta, se pa lahko pohvalimo z 9. mestom, kar glede na veliko število sodelujočih slovenskih srednjih šol ni majhen dosežek.

Galerija slik.

Rebeka Dekleva, 3. A/IB

Gimnazija Ilirska Bistrica, Evrošola 2017 Prosti pretok blaga in enotni digitalni trg

Vir: YouTube, Gimnazija Ilirska Bistrica, Evrošola 2017 – Prosti pretok blaga in enotni digitalni trg, dostopno na: https://www.youtube.com/watch?v=PRJ9Cd6__uA&feature=youtu.be (13. 11. 2017)


(Število obiskov: 158)
Dostopnost