Select Page

V petek, 27. 5. 2022, smo z interdisciplinarnim tematskim sklopom naravoslovje odšli na Petelinjsko jezero, ki je eno največjih presihajočih jezer v Pivški kotlini. Območje jezera je del velikega kraškega polja, po katerem teče reka Pivka. Jezero se polni oziroma prazni glede na količino dežja, ki ga tisto leto pade in ostane napolnjeno tudi do pol leta, navadno od spomladi do jeseni. Ko je jezero najbolj polno, je na najgloblji točki globoko sedem metrov.

Ker območje velik del leta prekriva voda, ni primerno za poljedelstvo in za pašo tudi ne, saj v sušnem času trava ne zraste dovolj. Dno jezera se je uporabljalo predvsem za pridobivanje sena, vendar ne za krmo goveda, saj tam raste rastlina, ki ima okus po česnu in je krave ne marajo.

Poleg te rastline se najde tam veliko drugih zelišč, kot so brin, materina dušica, ozkolistni trpotec, navadni rman, žajbelj. Pa tudi cvetlic se ne manjka, saj vsako pomlad travnik okrasijo celolistni sroboti, ilirski mečki in robati loki, med njimi pa leta navadni modrin.

Tokrat jezera nismo obiskali le zaradi naravne lepote. Tja smo šli, da bi preizkusili učne poti, ki smo jih dijaki naredili z aplikacijo Actionbound. Pot smo začeli pri Ekomuzeju pivških presihajočih jezer, nadaljevali do Petelinjskega jezera, se sprehodili do Eko kmetije Slavec, se obrnili in šli nazaj do muzeja po gozdni poti. Na poti nas je spremljal gospod Kogovšek, ki nam je povedal še nekaj zanimivosti o tem območju in dodal, kako bi lahko naše izdelke še izboljšali. S tem terenom smo zaključili naše delo pri itsu. V celotnem šolskem letu smo dobili novo znanje iz geografije, biologije, kemije ter tudi podjetništva, ki ga bomo lahko koristno uporabili še ob kakšni drugi priložnosti.

Lea Bandelj 2.a, Ana Milost 2.b


(Število obiskov: 69)
Dostopnost