Select Page

V petek, 11. 2. 2022, smo na Gimnaziji Ilirska Bistrica gostili ministra za digitalno preobrazbo Republike Slovenije Marka Borisa Andrijaniča, ki je tudi na daljavo preko aplikacije Zoom prisostvoval pogovoru z dijaki, profesorji, delodajalci in obiskovalci popoldanske izvedbe virtualnega informativnega dne naše šole za program Tehnik računalništva.

Ministra, ki sta ga spremljaja Andrej Hoivik, podsekretar v Kabinetu ministra, in Helena Vrbnjak, svetovalka za odnose z javnostmi, so pred šolo sprejeli predstavniki šole in delodajalcev, s katerimi šola sodeluje, Gorazd Brne, pomočnik ravnateljice in vodja Gimnazije Ilirska BIstrica, Klavdij Logar, vodja programa Tehnik računalništva, Anton Drobnič, organizator praktičnega usposabljanja pri delodajalcih in Leo Lakota, direktor podjetja Ferbit, d.o.o.

Na daljavo preko aplikacije Zoom je minister prisostvoval pogovoru z dijaki, profesorji, delodajalci in obiskovalci vrtualnega informativnega dne naše šole za program Tehnik računalništva. Uvodoma je Gorazd Brne nagovoril obiskovalce in ministra povabil k besedi z vprašanji o tem, kaj je digitalna preobrazba, katera področja družbenega življenja zajema, kakšno vlogo imajo računalniške šole pri digitalni preobrazbi in konkretneje, kako lahko majhna računalniška srednja šola, kot je naša, prispeva k digitalni preobrazbi našega lokalnega, podeželskega okolja. Minister je pojasnil koncept digitalne preobrazbe, kakšen je načrt poteka digitalnega preoblikovanja slovenske družbe in kaj to pomeni za naše okolje. Nato je dijak 4. letnika programa Tehnik računalništva Gašper Novak predstavil svoj pogled na srednješolski program, po katerem se izobražuje, in praktično usposabljanje z delom v tujini, ki se ga je v okviru programa Erasmus+ udeležil v Španiji. Vodja programa Tehnik računalništva na Gimnaziji Ilirska Bistrica Klavdij Logar je predstavil vsebino in poteka izobraževalnega programa, Leo Lakota, direktor podjetja Ferbit, pa je izrazil svoje razmišljanje o trgu dela s področja informacijske tehnologije in predstavil sodelovanje delodajalcev s šolo. Sledila so vprašanja dijakov, devetošolcev in staršev ter drugih obiskovalcev informativnega dne. Predvsem je beseda tekla o tem, kako lahko dijak programa Tehnik računalništva prispeva k digitalni preobrazbi, minister in direktor lokalnega IT podjetja pa sta namenila spodbudne besede in priporočila devetošolcem, ki se vpisujejo v program Tehnik računalništva, in dijakom, ki zaključujejo srednješolski program in razmišljajo o nadaljnjem študiju oziroma zaposlitvi.

Po pogovoru preko spletne videopovezave si je minister ogledal prostore in opremo šole. Navdušen je bil nad opremljenostjo računalniških učilnic, laboratorija za strežniške sisteme, računalniškega laboratorija in multimedijskega studia, kjer so dijaki posneli tudi izjavo ministra.

Obisk ministra se je zaključil z željami po nadaljnjem uspešnem delu šole in sodelovanju z odločevalskimi instuitucijami države.

Galerija slik


(Število obiskov: 96)
Dostopnost