Select Page

V četrtek, 18. novembra 2021, smo obeleževali svetovni dan filozofije, katerega tema je bila Filozofija v antropocenu – Etika in okoljska pismenost.

Na Gimnaziji Ilirska Bistrica so dijaki 4. letnika gimnazije v namen obeležitve dneva filozofije, k obeleževanju katerega vsako leto posebej pod drugim naslovom vabi UNESCO, izdelali infografike, ki izražajo njihove lastne razmisleke na temo etike in okoljske pismenosti. Nastale infografike smo v tednu med 15. in 19. novembrom 2021 objavljali na šolskem Instagram in Facebook profilu in na ta način z »ljubeznijo do modrosti« vstopili v zavest dijakov in zaposlenih naše šole ter jih – pa tudi širšo javnost – opozorili na odgovorno ravnanje človeka kot posameznika in družbe kot celote do okolja. V ozadju naše dejavnosti je cilj slediti priporočilu oziroma vabilu UNESCA ter širiti zavest o prisotnosti in pomembnosti filozofije v naši družbi. Hkrati pa smo želeli spodbuditi refleksijo o ravnanju človeka v odnosu do naravnega pa tudi družbenega okolja.

Nastale infografike si lahko ogledate na spletni strani, posvečeni svetovnemu dnevu filozofije, danfilozofije.net oziroma na spodnjih povezavah.

Ana Velenik – Globoka ekologija (PDF)
Katja Frank – Etiško zaporedje (PDF)
Lara Surina – Ekološka vest (PDF)
Marko Hrenovec – Globoka vs. plitva ekologija (PDF)
Nika Milavec – Ekologija in okoliško sebstvo (PDF)
Nika Škrlj – Okoljska kriza in filozofija (PDF)
Rebeka Oblak – Novi ekološki red (PDF)
Timon Bubnič – Globoka vs. plitka ekologija (PDF)

Polega tega sta Ana Velenik in Lara Surina, dijakinji 4. letnika gimnazije na Gimnazije Ilirska Bistrica, s svojima prispevkoma aktivno sodelovali na osrednjem dogodku ob dnevu filozofije, ki je v obliki okrogle mize potekal preko spleta v četrtek, 18. novembra 2021. Uvodoma so udeležence dogodka z nagovorom pozdravili predsednik mednarodne zveze filozofskih društev dr. Luca Maria Scarantino, generalni sekretar slovenske nacionalne komisije za UNESCO Gašper Hrastelj in predsednik Slovenskega filozofskega društva dr. Gašper Pirc. Sledila je razprava, v kateri so sodelovali klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, okoljski filozof in aktivist dr. Luka Omladič, teologinja dr. Nadja Furlan Štante in mladi raziskovalec z Oddelka za filozofijo Univerze v Mariboru mag. Niko Šetar. Svoja razmišljanja o okoljski etiki in ekološkem ravnanju so predstavili tudi dijaki Gimnazije Domžale pod mentorstvom Sofije Baškarad, dijaki Prve gimnazije Maribor pod mentorstvom dr. Mihe Debenaka, dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica pod mentorstvom Gorazda Brneta, študenti Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod mentorstvom dr. Tomaža Grušovnika in otroci Vrtca Košana pod vodstvom Tine Mahnič.

Galerija posnetkov zaslona spletnega dogodka ob dnevu filozofije (vir slik: Facebook stran UP PEF – Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta)

Posnetek osrednjega spletnega dogodka ob dnevu filozofije, ki ga je povezaval filozof dr. Tomaž Grušovnik, si lahko ogledate spodaj.

IZ PRETEKLIH LET:

Za UNESCO-v dan prijateljstva do modrosti 2020 / Tako smo obeležili UNESCO-v dan prijateljstva do modrosti 2019

Mentor: Gorazd Brne, prof. fil. in prof. soc.


(Število obiskov: 48)
Dostopnost