Select Page

V četrtek, 6. maja, smo na razpravi o digitalizaciji in zaposlitvah prihodnostih, ki smo jo ob dnevu Evrope (9. maj) v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskea parlamenta (EPAS) organizirali na naši šoli, gostili člana Odbora Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve dr. Milana Brgleza. Svoje razmisleke in predloge na temo razprave so evropskemu poslancu predstavljali dijaki 2. in 3. letnika programov gimnazije in tehnika računalništva.

Razpravo smo pričeli s himno Evropske unije, kateri je sledil nagovor mentorja projekta EPAS na Gimnaziji Ilirska Bistrica Gorazda Brneta. Nekaj uvodnih besed nam je nato namenil gost razprave evroposlanec dr. Milan Brglez. Po uvodnem delu so razmisleke in predloge dijakov naše šole predstavili Sara Počkaj, dijakinja 2. letnika gimnazije, Jasmin Pandžič, dijak 3. letnika tehnika računalništva, in Ana Velenik, dijakinja 3. letnika gimnazije. Vsi trije so vzorno zastopali barve naše šole. Poleg predlogov so dijaki izpostavili tudi izzive, ki jih proces digitalizacije družbe predstavlja. Med drugim so izpostavili izziv kibernetske varnosti in medgeneracijske solidarnosti. Izrazili so potrebo po strokovnjakih s področja digitalne tehnologije, saj se število kibernetskih napadov veča, kar posledično državljane in podjetja odvrača od uporabe digitalnih orodji in storitev. Regulacija in vzpostavitev varnega spletnega okolja bi zagotovila temeljne pravice uporabnikov ter zaščito pred grožnjami in goljufijami.

Po koncu predstavitev je komentar na razmisleke in predloge dijakov podal še dr. Milan Brglez, ki je zelo natačno opredelil probleme in njihove rešitve. Dijaki smo s tem poglobili znanje s področja evropske politike, o kateri je tekla beseda, in dobili vpogled v možnosti zaposlitve v prihodnosti ter izzive, s katerimi se bomo srečevali ali pa jih reševali.

Galerija slik

Timon Bubnič, dijak 3. letnika gimnazije


(Število obiskov: 59)
Dostopnost