Select Page

Dijaki 1. A smo v preteklih mesecih pri pouku angleščine v okviru projekta ‘Natural Attractions of Slovenia’ (Naravne znamenitosti Slovenije) izdelovali različne naloge. Delo, razdeljeno po skupinah, je bilo zaradi ponovnega zaprtja šol precej oteženo. Vsaka skupina naj bi posnela kratek igrani film, dokumentarec ali reportažo oz. predstavila izbrano področje v okviru teme ‘Naravne znamenitosti Slovenije’. Najprej se je zataknilo pri komunikaciji, ta je bila omejena predvsem na socialna omrežja. Potem se je pojavil problem, kje in kako bomo snemali prispevke, ker se nismo smeli sestajati. Z dobro mero sodelovanja, organiziranja, iznajdljivosti, prilagajanja in predvsem potrpljenja smo naposled le premagali ovire. Pridobili smo nova znanja o urejanju videoposnetkov, izdelavi PowerPoint predstavitev in se naučili veliko angleških besed. Končni izdelki so bili res nekaj posebnega, dijaki smo se znašli in iz domačega fotelja posneli zaigrane dialoge kar po Zoom-u ali v naravi, vsak v svojem kraju.

SKUPINA 1:  EKOTURIZEM

Naša skupina si je izbrala temo Ekoturizem v naši regiji. Dogovorili smo se, da Iza in Lea napišeta besedilo, Maj in Erazem sta uredila video, Aleks in Žan sva poskrbela za snemanje.

Najprej smo napisali spremno besedilo za našo predstavitev. Odločili smo se, da bomo del gradiva posneli zunaj. Vendar nismo bili pripravljeni na zimski mraz, ker smo se premalo oblekli. Snemanje smo ponovili naslednji dan in uspeli smo posneti vse, seveda primerno oblečeni. Ko smo prišli domov, smo po dolgih urah urejanja in rezanja videa, ugotovili, da je filma še vedno premalo, zato smo naredili še nekaj posnetkov.

Doživeli smo vsaj 3 ure mraza in posneli dobrih pet minut filma, ampak bilo nam je všeč, ker smo se bolje spoznali in zabavali.

SKUPINA 2: THE ROAD(S) LESS TRAVELLED

Odločili smo se, da izberemo in opišemo poti, ki so manj znane, ter jih predstavimo v obliki PowerPoint predstavitve. Izbrali smo Slap Sušec in Čebelarski dom, ki se nahajata v Ilirski Bistrici, presihajoča jezera v okolici Pivke, Tabor na Kalcu, Šobčevo domačijo, Ravne, Betalov spodmol in Cerkniško jezero. Opisali smo tudi nekaj zabavnih in zanimivih dejavnosti, ki bi jih tam lahko izvedli. Namen te predstavitve je bil pokazati, koliko zanimivih krajev je v Sloveniji in zakaj jih je vredno obiskati. Vsi smo se imeli lepo, uspeli smo vse narediti in mislim, da se je bila predstavitev odlična. Izvedel sem tudi veliko novih informacij o teh zanimivih krajih v naši okolici, za katere sploh nisem vedel, da obstajajo.

SKUPINA 3: OFF THE BEATEN TRACK

Na naših kratkih izletih smo resnično izkusili vso lepoto naše okolice. Posneli smo naravo in redkeje prehojene poti. Imeli smo neverjetno priložnost, da raziščemo okolico, kar se nam je obrestovalo. Skupaj smo spoznavali življenje v naravi, o katerem morda res ne razmišljamo pogosto. Čeprav smo te kraje raziskovali sami, smo kljub omejitvam med pandemijo zelo  uživali. Med raziskovanjem smo odkrili nekaj čudovitih kotičkov za druženje, za tiste neverjetne trenutke v naših življenjih. Zelo lepo je bilo iti ven in se odmakniti od računalnika. Vsakomur, ki se zaradi šole, službe ali pandemije morda počuti nekoliko stresno ali žalostno, priporočamo, da se odpravi ven, v skrite kotičke bližnje okolice. Obljubimo, da ne boste obžalovali.

SKUPINA 4: RESPONSIBLE TOURISM

Naša skupina si je izbrala temo o odgovornem turizmu. Z nalogo smo se spoprijeli z veliko dobre volje in polno mero zagnanosti. Najprej smo raziskali to področje in se izobrazili o temi. Čeprav zveni pojem zelo enostavno, smo se naučili veliko novih stvari. Ko smo se poglobili v temo in jo raziskali, smo napisali scenarij za video. Zaradi varnostnih ukrepov ob pandemiji pa se žal nismo mogli dobiti v živo, zato smo imeli kar nekaj srečanj po spletu. Ko je bil scenarij napisan, smo začeli snemati. Vsak je snemal sam, nato pa smo video zmontirali, da je nastala lepa celota. Pri snemanju smo se tudi zelo zabavali, čeprav se nismo videli v živo. S končnim rezultatom smo vsi zelo zadovoljni, še posebno zato, ker smo imeli veliko ovir na poti. Naloga nam je bila všeč, saj je razbila monotonost in nam poživila dneve. Zelo nam je bilo pogodu, da smo lahko dali naši domišljiji prosto pot in  se pri tem zelo zabavali.

SKUPINA 5: A STAYCATION – SUPPORTING THE LOCAL COMMUNITY

Pivška presihajoča jezera so skupina 17 presihajočih jezer, ki so na območju Pivške kotline. Voda se v njih nahaja le del leta, in sicer v času daljših padavin. V poletnem času so na območjih jezer travniki z bogatim rastlinjem, ki se je prilagodilo tem razmeram. V bližini jezer je tudi Ekomuzej, ki predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu mesta Pivke. V njem lahko najdemo veliko poučnih vsebin o presihajočih jezerih, rastlinstvu in živalstvu. V Ekomuzeju nudijo vodene oglede po okolici jezer in nudijo zanimive delavnice različnih tipov. Sprehajalne poti okoli jezer so lepo urejene in primerne za mlajše otroke kot tudi za odrasle. Lahko se odločite tudi za pohod mimo dveh ali več pivških jezer v enem dnevu. Prečudovita narava vam nudi brezskrbno raziskovanje kotičkov, ki ste jih morda že kdaj prej obiskali, lahko je to vaš prvi izlet v te kraje. Delo nam je na začetku predstavljalo izziv, saj takega načina dela, preko spleta, nismo bile vajene. Večkrat smo se dobile na Zoom-u in pripravljale projektno nalogo. Delo je bilo zanimivo, saj smo okoliške kraje bolje spoznale. Nenazadnje smo se tudi med sabo bolje spoznale in ustvarile nova prijateljstva. Upamo, da bomo lahko naš izlet po Pivških presihajočih jezerih čim prej opravile in podoživele vso to prečudovito naravo.

                                                                                                                                          Dijaki 1. A


(Število obiskov: 104)
Dostopnost