Select Page

XXIV. zimske olimpijske igre so 24. zimske olimpijske igre zapovrstjo.

Začele so se 4. februarja 2022 in se bodo zaključile 20. februarja 2022

Zimske olimpijske igre prvič gosti  Peking, ki je pred tem že gostil poletne olimpijske igre 2008. S tem je postal prvo mesto, kjer so bile prirejene tako poletne kot zimske igre.

Peking je bil za mesto gostitelja izbran julija 2015 na 128. zasedanju MOK v Kuala Lumpurju. Zimske olimpijske igre 2022 so prve zimske olimpijske igre na Kitajskem, druge skupne olimpijske igre na v tej državi in zadnje od treh zaporednih olimpijskih iger v vzhodni Aziji (po zimskih olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu v Južni Koreji in poletnih olimpijskih igrah 2020 v TokiuJaponska). Uporabljali so štiri obstoječa zaprta prizorišča, prvotno zgrajena za poletne olimpijske igre 2008, medtem ko bo nacionalni stadion v Pekingu ponovno gostil otvoritveno in zaključno slovesnost. Peking je največje mesto, ki gosti zimske olimpijske igre.

 Tako kot na poletnih olimpijskih igrah, ki so potekale šest mesecev prej v Tokiu, je pandemija COVID-19 tudi v Pekingu zahtevala izvajanje zdravstvenih in varnostnih protokolov, vključno z omejitvami javne udeležbe na igrah.

O maskoti
Maskota olimpijskih iger Peking 2022 sliši na ime Bing Dwen Dwen. Gre za velikega pando, odetega v ledeno obleko, z zlatim srcem in veliko ljubeznijo do vseh zimskih športov. Na natečaju je bila podoba ogrožene vrste sesalcev, ki danes živi le še v nekaj med seboj izoliranih populacijah v gorskih gozdovih osrednje Kitajske, izbrana izmed 5.816 predlogov.

Medalje

Zasnova medalj iger je bila predstavljena 26. oktobra 2021. Koncept temelji na tradicionalni kitajski astronomiji in astrologiji, saj so igre sovpadale s prazniki kitajskega novega leta.

 Uniforme za podeljevalce medalj na podelitvi medalj so bile predstavljene januarja 2022. Oblikovala sta jih Centralna akademija za likovno umetnost in Pekinški inštitut za modno tehnologijo.

Seznam slovenske olimpijske reprezentance z zimske olimpijske igre Peking 2022:


alpsko smučanje:

ženske: Meta HrovatTina RobnikAna BucikAndreja SlokarNeja Dornik, Ilka ŠtuhecMaruša Ferk Saioni

moški: Žan KranjecBoštjan KlineMartin ČaterŠtefan HadalinMiha Hrobat


biatlon:

ženske: Živa KlemenčičPolona Klemenčič

moški: Jakov FakMiha DovžanRok TršanLovro Planko


deskanje na snegu:

ženske: Urška Pribošič

moški: Žan KoširTim MastnakRok MargučTit Štante


nordijska kombinacija:

moški: Vid Vrhovnik


smučarski skoki:

ženske: Ema KlinecNika KrižnarUrša BogatajŠpela Rogelj

moški: Peter Prevc, Timi ZajcLovro KosAnže LanišekCene Prevc


smučarski tek:

ženske: Anamarija LampičEva UrevcAnja Mandeljc, Anita KlemenčičNeža Žerjav

moški: Miha ŠimencVili ČrvJanez LampičMiha Ličef; slednja imata ob svojih priimkih pripisano zvezdico, saj bo OKS do 23. t. m. izbral enega in mu namenil tretjo tekaško kvoto.


Spodaj je spored!

   Navijajmo za naše!!!!!!!!!


(Število obiskov: 97)
Dostopnost