Select Page

V torek, 23. 11. 2021, smo se dijaki, ki obiskujemo naravoslovni ITS, iz 3. Letnika gimnazije, podrobneje seznanili s telesno disciplino, imenovano parkour. Mnogim je ta disciplina nepoznana ali pa si jo narobe razlagajo. Obiskal nas je tudi trener parkourja Aleksandar Banović.

Ker brez teorije ne gre, bom predstavila razvoj in zgodovino parkourja, saj se z njim ukvarjam tudi sama, kolikor mi čas dopušča.

Galerija slik treninga

KAJ JE PARKOUR

Parkour je netekmovalna in nekonkurenčna telesna disciplina francoskega izvora. Je simulacija bežanja pred namišljenim nasprotnikom oziroma nevarnostjo. Pri tem se uporablja različne spretnosti, kot je skakanje, plezanje, delanje prevalov.

Dve glavni značilnosti pakourja sta učinkovitost in hitrost. Cilj discipline je priti od točke A do točke B čim hitreje, le z uporabo človeškega telesa za premagovanje ovir.

IME

Prvotno ime je v francoščini, l’art du déplacement, kar pa v dobesednem prevodu pomeni umetnost premikanja.

Izraz parkour izhaja iz francoskega izraza parcours du combattant – klasični poligon z ovirami, ki se uporablja za vojaško usposabljanje.

Bolj izkušeni izvajalci parkoura se imenujejo traceur in traceuse. To je francoski glagol, ki običajno pomeni slediti, ali risati pot, a se tudi uporablja kot sleng za iti hitro.

ZAČETKI PARKOURJA

Začetki segajo v prejšnje stoletje.

Raymond Belle je že v zgodnjih letih moral v francosko vojsko, kjer se je vojaško izobraževal in treniral. Svojemu sinu Davidu je predstavil ovire in naravne metode treniranja. David je začel sodelovati v borilnih veščinah in gimnastiki, kjer je poskušal uporabiti svojo atletsko hrabrost za praktične namene. Pri 17 letih je David zapustil šolo, saj je čuti potrebo po iskanju svobode. Še naprej je razvijal svojo moč in spretnost, da bi mu koristili, kot mu je svetoval njegov oče.

Leta 1997 je David Belle skupaj s Sébastienom Foucanom naredil skupino, imenovano Yamakasi. Po njih so posneli tudi film.

Kasneje sta David in Sebastien šla vsak svojo pot, zaradi denarja in nesoglasja zaradi definicije parkourja.

David gimnastičnih potez ne obravnava kot parkour, ker niso uporabne ali učinkovite, saj ne pomagajo priti iz kraja v kraj v čim krajšem času. Te poteze so po njegovem mnenju samo za bahanje.

Sébastienovo mnenje se je izkazalo za drugačno in tako je nastala nova disciplina Free running.

V nekaj letih, namenjenih treniranju in izboljšanju veščin, je njuno število potez raslo. Skoki iz stavbe na stavbo in spusti iz več nadstropij so postala pogosta atrakcija v medijskih upodobitvah, nekateri ljudje pa so na parkour gledali kot na nevarno aktivnost. Iz pariškega predmestja se je parkour razširil in postal široko izvajana dejavnost tudi zunaj Francije.

FREE RUNNING

Ustanovitelj free runninga je Sebastien Foucan. To je parkourju podobna disciplina, ki vključuje tudi uporabo gimnastičnih potez, kot so zračne rotacije in obrati. Parkour poudarja učinkovitost in hitrost, medtem ko je pri free runningu večji poudarek na svobodi gibanja in ustvarjalnosti.

Izraz free running je prvotno služil kot prevod besede parkour, da so disciplino lahko predstavili tudi v angleško govorečem svetu. Kasneje je Free running postal izraz za disciplino, ki se razlikuje od parkourja, izraz parkour pa je ostal nepreveden.

MESTA ZA PARKOUR

Parkour se lahko izvaja kjerkoli. Najboljša so območja z veliko raznolikimi ovirami. To so po navadi urbana in mestna območja, kot so telovadnice, parki, igrišča, uradi in zapuščeni objekti.

Tukaj se pogosto pojavijo vprašanja v zvezi z vadbo na neprimernih mestih in poškodovanjem lastnine. Vendar pa bo večina traceurjev poskrbelo za njihov prostor za treniranje in se bodo hitro umaknili iz mest, če jim bodo rekli za to. Tudi naš trener Sandi nam je to že na začetku razložil, pa tudi to, če kdaj uničimo/poškodujemo tujo lastnino, moramo škodo popraviti.

S skupino pogosto treniramo na železniški postaji, pri Postojnski in Pivki jami, v Mladinskem centru, pred Krasom, pa tudi tukaj – pred šolskim centrom.

Imamo tudi telovadnico, ki se nahaja v bivšem domu za begunce, blizu vojašnice, vendar pravijo, da bodo stavbo kmalu prenovili, zato počasi že iščemo nov prostor.

TRENINGI

Kadar ljudje slišijo za parkour si to pogosto predstavljajo le kot neko skakanje s streh, nevarne, ekstremne ali zapletene gibe. V resnici pa se parkour pogosteje trenira na tleh, saj je le malo streh primernih za to. Na treningu izvajamo zelo različne stvari: prevali, tek, plezanje, skakanje, različne vaje za moč, kondicijo in koordinacijo, raztezanje, popestrimo ga pa tudi z različnimi igrami – The floor is lava. Pri parkourju ne pridobiš le kondicije, temveč tudi utrdiš telo, premaguješ strah in bolje zaupaš sebi in svojemu telesu, saj bolje spoznaš svoje sposobnosti.

PARKOUR IN POŠKODBE

Tako, kot pri vsaki aktivnosti, se poškodbam tudi pri parkourju na žalost ne moremo izogniti. Tudi sama sem si že zvila gleženj, pojavljajo se pa tudi praske in odrgnine.

Kljub temu, da parkour deluje kot nevarna disciplina, pa so poškodbe bolj redke in jih je veliko majn, kot bi jih sicer pričakovali. Udeležencu se ni treba zanašati, na nekaj, česar ne more kontrolirati kot so npr. kolesa pri motokrosu ali ledene površine pri smučanju. Zanaša se le na svoje telo in um.

ZANIMIVOSTI

Parkour je vedno obstajal. Že neandertalci so ga izvajali ko so lovili živali za hrano ali pa bežali pred nevarnostjo.

Parkour in podobne poteze so se začele pojavljati v filmih že okoli leta 1920. Dajal je tudi navdih za slavne zasledovalne prizore v teku, ki jih je izvajal kaskader, umetnik borilnih veščin in igralec Jackie Chan.

MOJA IZKUŠNJA

Predstavila sem tudi svojo izkušnjo.

Za parkour me je navdušila moja prijateljica. S prva sem obiskovala samo kot telovadbo in po vsakem treningu sem imela muskalfiber. Z vztrajanjem pa so se na dolgi rok pokazali tudi napredki. Precej sem si izboljšala kondicijo in ravnotežje. Naučila sem se tudi kar nekaj parkour gibov, vedno lažje pa tudi premagujem večje razdalje pri skokih in vajah na višini. Pri parkourju mi je predvsem všeč to, da ga izvajamo pretežno zunaj in na različnih lokacijah, naš trener pa je zelo dober motivator in nam daje tudi veliko nasvetov za življenje.

Trenerjeva predstavitev

Sledila je trenerjeva predstavitev parkourja. Z nami je delil svojo izkušnjo. Povedal nam je, kako se je navdušil za parkour in kdaj se je začel z njim ukvarjati. Posebej navdušujoče je bilo to, ko nam je povedal, da je samouk in da se je vsega, kar zna o parkourju, naučil sam. Obisk naše šole si je štel, kot v čast, saj je bilo to prvič, da ga je šola povabila na predstavitev.

Najzanimivejši del ure pa je bil gotovo, ko smo odšli pred šolski center, kjer nam je trener predstavil nekaj osnovnih parkour gibov. Nekaterim dijakom je bilo zelo zanimivo, drugim malo manj, vendar pa je bila to za vse zanimiva izkušnja in posebno doživetje.

Parkour treningi

Se želiš tudi sam preizkusiti v parkourju?

Pridruži se nam na treningih, ki so:

  • v petek ob 17.00,
  • v soboto ob 10.00.

Lokacija: večinoma na prostem, trener sproti sporoča, kje se dobimo, saj se prilagajamo vremenu.

Za več informacij se lahko obrnete na profesorico Marinko Gabriel.

Zala Nedeljkovič, 3.b


(Število obiskov: 108)
Dostopnost