Select Page

Od kod ime HUDIČEVEC?

V 16. stoletju je imel baron Rossetti v lasti veliko posestev, ki so se razprostirala od Nanosa do Postojne in še naprej. Na posestvu pod Nanosom je ob potoku stal mogočen mlin, v katerem je živela baronova oskrbnica. Bila je neusmiljena in hudobna, ljudje so se je bali. Pri sebi je vedno nosila orožje in o njej se je širil glas, da se ne boji niti Boga, še manj pa hudiča.

Prišla je zima in oskrbnica je hudo zbolela. Bilo je v navadi, da se k umirajočemu ali hudo bolnemu človeku pokliče duhovnika. Tako so vaščani k bolni oskrbnici pripeljali duhovnika, a ga ta ni hotela sprejeti. V upanju, da bi ga oskrbnica le sprejela, se je duhovnik preoblekel v hudiča in se ponovno odpravil na obisk, a žal neuspešno. Ko ga je oskrbnica zagledala, je bila prepričana, da je po njeno dušo prišel sam hudič. Ustrašila se je in duhovnika ustrelila.

Od tedaj temu kraju pravijo Hudičevec.

V 16. stoletju naj bi bilo zemljišče, kjer je danes Hudičevec, v lasti plemiške družine Rossetti, ki je imela tudi drugod po Notranjskem veliko posesti. Že takrat je na tem mestu baron zgradil letno rezidenco s kopališčem, kasneje pa je dogradil še mlin in žago. Vodni mlin je obratoval vse do leta 1947, mlel pa je za devet okoliških vasi.

Opis: https://hudicevec.si/wp-content/uploads/2020/05/zgodovinaHudic%CC%8Cevca.jpg

Lokacija: Razdrto 1, 6225 Hruševje, Slovenija

Ana Mlakar in Džana Dizdarević


(Število obiskov: 32)
Dostopnost